+421 238 105 909
sk

en de hu

Blog



mar 1

Čo by ste mali vedieť o virtuálnych sídlach

Každý začínajúci podnikateľ sa musí na začiatku podnikania rozhodnúť o viacerých aspektoch. Jedným z nich je aj sídlo spoločnosti, ktoré je potrebné uviesť pri jej zápise do obchodného registra.

Budúci podnikateľ má na výber z niekoľkých možností. Buď pre svoju spoločnosť vyberie ako sídlo svoj byt/dom, prenajme si kanceláriu alebo si zriadi virtuálne sídlo u profesionálneho poskytovateľa.

Čo je vlastne sídlo?

Podľa §2 ods. 3 Obchodného zákonníka sídlom právnickej osoby je adresa, ktorá je ako sídlo zapísaná v obchodnom registri.

To znamená, že slovenská legislatíva nedefinuje nijako podrobne čo sídlo musí spĺňať. Umožňuje tak mať sídlo na akejkoľvek adrese. Podnikateľ nemusí mať výlučne iba vlastnícky vzťah k nehnuteľnosti, nemusí si prenajímať kanceláriu, postačuje iba súhlas majiteľa nehnuteľnosti na vami vybranej adrese, zákon nič viac nevyžaduje.

V súčasnej dobe je populárnym trendom práve zriadenie virtuálneho sídla spoločnosti. Existuje viacero dôvodov, prečo najmä začínajúci podnikatelia využívajú túto možnosť.

Uvedieme niekoľko z nich:

  • ak podnikateľ svoje podnikanie ešte len rozbieha a nechce zbytočne investovať do drahých prenájmov celých kancelárií,
  • ak podnikateľ nepotrebuje k výkonu svojej práce denne sedieť v prenajatej kancelárii,
  • ak si podnikateľ chcú pre svoje podnikanie strategicky vybrať akékoľvek mesto na území SR.

Počet poskytovateľov virtuálnych sídel neustále narastá. Široká ponuka zahŕňa lacné sídla, ktoré si môžete vybrať v prenajatých bytoch, až po tie drahšie, ktoré sídlia na lukratívnych adresách vo väčších mestách.

Aké sú nástrahy virtuálneho sídla?

Pri výbere adresy môžeme natrafiť na adresu, kde sídli veľké množstvo firiem, ktoré majú zahraničných konateľov, pošta na sídlach sa nepreberá, na sídle nie je kompetentná osoba, ktorá vie informovať o spoločnostiach tam usídlených a mnoho iných dôvodov.

Najväčším problémom je, ak na tejto adrese je/bola spoločnosť, ktorá sa dopustila nejakého podvodu alebo je nekontaktná. Stáva sa, že niektoré inštitúcie zaradia takúto adresu na svoj ,,black-list‘‘ a na spoločnosti, ktoré sídlia na takejto adrese budú mať negatívny pohľad.

Ďalšou nástrahou môže byť kvalita poskytovanej služby na sídle.

Na trhu sa stretneme s nespočetným množstvom super lacných sídel, u ktorých môžete naraziť na nedostatočné služby v podobe neskorej notifikácie prijatej pošty, problému dostať sa k vašej pošte, neoznačenie priestorov a pod.

Všetky tieto nástrahy môžu podnikateľovi spôsobiť nepríjemnosti, ktorým sa dá správnou voľbou vyhnúť. Pri výbere virtuálneho sídla treba zvážiť všetky možnosti a vybrať si renomovaného poskytovateľa so serióznym prístupom.

R.K. ©Corlonez advisory, Dátum: 1.3.2018


Súvisiace odkazy: