+421 238 105 909
sk

en de hu

Blog



júl26

Kedy by ste sa mali rozhodnúť prejsť na eseročku? (seriál III. časť)

V predchádzajúcich dvoch blogoch, ktoré si môžete prečítať TU a TU , sme Vám opísali rozdiely medzi podnikaním ako živnostník a podnikaním s eseročkou, pričom sme sa snažili vyzdvihnúť najmä výhody samotnej spoločnosti s ručením obmedzeným. Tento blog bude venovaný najmä živnostníkom, ktorí stále zvažujú prechod na eseročku, no nie sú ešte úplne presvedčení o jej výhodách.

Ako teda zistiť, že je ideálny čas na zmenu formy podnikania?

Aby ste to zistili, skúste si zodpovedať nasledovné otázky:

  • Sú odvody priveľmi vysoké a štátu odvádzate až píliš veľkú časť svojich ťažko zarobených peňazí?
  • Potrebujete oddeliť majetok spoločnosti od svojho súkromného majetku?
  • Podnikáte vo viacerých oblastiach a chcete ich od seba oddeliť?
  • Máte v pláne požiadať banku o úver, no obávate sa, že Vám ho neschváli kvôli predloženému daňovému priznaniu?

Ak ste aspoň na jednu z týchto otázok odpovedali áno, mal by to byť pre Vás signál začať zvažovať prechod na eseročku. Nižšie sa pokúsime zodpovedať jednotlivé otázky názornými príkladmi.

Sú odvody priveľmi vysoké a štátu odvádzate až píliš veľkú časť svojich ťažko zarobených peňazí?

Ako sme sa v poslednom blogu dozvedeli, živnostník, ktorý vykáže ročný zisk 10000,-€, zaplatí štátu na odvodoch a dani z príjmu viac ako polovicu z tejto sumy (5072,95€).

Pri eseročke však existuje viacero možností, ako túto sumu znížiť. Pri rovnakom zisku je podnikateľ povinný uhradiť daň z príjmu 2200,-€. Následne záleží už len na nastavení štruktúry spoločnosti a tom, či a za akú mzdu je podnikateľ vo svojej spoločnosti zamestnaný, prípadne, či len vykonáva funkciu konateľa na základe zmluvy o výkone funkcie. Ak by ste napríklad vykonávali funkciu na základe zmluvy, podľa ktorej je Vaša mzda 100,-€ mesačne, odvody do zdravotnej a sociálnej poisťovne by po sčítaní boli 570,60€ za rok. Pri ročnom zisku 10000,-€ vie teda eseročka ušetriť niečo cez 2300,-€ ročne, čo je nemalá čiastka.

Potrebujete oddeliť majetok spoločnosti od svojho súkromného majetku?

Ak podnikáte ako živnostník, za záväzky Vašej firmy ručíte všetkým Vašim osobným majetkom (auto, byt, dom, vybavenie domácnosti...), čo znamená, že v prípade neúspešného biznisu môžete o tento majetok prísť, hoci ho nemáte vedený na IČO ako majetok firmy. V prípade eseročky ručíte za záväzky firmy len do výšky svojho nesplateného vkladu. Ak je Váš vklad v spoločnosti splatený v plnej výške, o svoj súkromný majetok sa v prípade neúspešného projektu nemusíte obávať.

Podnikáte vo viacerých oblastiach a chcete ich od seba oddeliť?

V dnešnej dobe sa podnikateľ musí vedieť obracať a často býva riskantné spoliehať sa len na jeden biznis. Preto sa čoraz viac podnikateľov nesústredí len na jednu oblasť podnikania a skúša „šťastie“ v rôznych odvetviach. Keďže jedna fyzická osoba nemôže mať založených viacero živností a všetky činnosti musí vykonávať „pod jednou strechou“, nemusí byť toto riešenie vždy výhodné. Ak Vám totiž nevyjde podnikanie v jednej oblasti, bude to mať dopad aj na druhú oblasť, ktorá môže byť v tom čase veľmi úspešná.

Riešení takejto situácie je viacero, spomeňme aspoň dve. Tým prvým je založenie eseročky pre druhú činnosť. Tým ďalším je venovať sa každej činnosti pod samostatnou spoločnosťou. Takto sa nemusíte báť, že neúspešný biznis by Vám mohol ohroziť ten úspešný.

Máte v pláne požiadať banku o úver, no obávate sa, že Vám ho neschváli kvôli predloženému daňovému priznaniu?

Ak ako živnostník žiadate banku o úver, Váš príjem posudzuje na základe predloženého daňového priznania. Keďže je odvodové a daňové zaťaženie živnostníkov likvidačné, vy sa snažíte o čo najvyššie náklady práve z dôvodu optimalizácie týchto nákladov. Tým Vám ale klesajú zisky, ktoré sú vykázané práve v daňovom priznaní. A práve toto býva častým dôvodom zamietnutia žiadosti o úver.

Ak by ste o úver žiadali ako fyzická osoba – nepodnikateľ, banka berie do úvahy výšku vašej mzdy. Vy sa môžete zamestnať vo vlastnej eseročke a nastaviť si mzdu podľa podmienok banky k získaniu úveru v požadovanej výške. Banky zvyčajne sledujú troj až šesť mesačné obdobie. Je však dôležité nezabúdať na fakt, že za seba, ako zamestnanca, musíte včas vyplatiť odvody ako do sociálnej, tak aj do zdravotnej poisťovne v zodpovedajúcej výške.

Týmto riešením chceme len ukázať, ako sa dá s eseročkou zjednodušiť získanie úveru, ktorý je podnikateľ schopný splácať, pričom by sme nikoho nenavádzali k zneužitiu tejto možnosti.

Veríme, že sme Vám týmto blogom pomohli v rozhodovaní, či je už ten správny čas založiť si eseročku.

V ďalšej časti nášho seriálu sa pozrieme na rozdiely medzi spôsobom vedenia účtovníctva pre živnostníkov a spoločnosti s ručením obmedzeným.

F.S. ©Corlonez advisory s.r.o. Dátum: 26.7. 2016